Używane
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Od autora: Książka ta wywołała wiele dyskusji i uwag krytycznych. W związku z tym chciałbym raz jeszcze podkreślić, że książka ta jest opowieścią o moim życiu, o poszukiwaniach, pomyłkach i znaleziskach jednego tylko człowieka. Jest oczywiście najzupełniej subiektywna, ja zaś nie roszczę sobie najmniejszych pretensji do tego, aby nakreślić dzieje epoki lub choćby dzieje ciasnego kręgu inteligencji radzieckiej.
Pisałem o ludziach, z którymi zetknął mnie los, o książkach i obrazach, które odegrały jakąś rolę w moim życiu. Istnieje wielu wybitnych malarzy i pisarzy, o których nie napisałem, bo nie znałem ich osobiście albo znałem za mało. Książka ta nie jest kroniką, lecz raczej spowiedzią, ufam też, że czytelnicy właściwie ją zrozumieją.
uwagi: nieznaczne zabruszenia okładki, pożółkły papier
Książka zawiera obszerny zbiór krótkich form narracyjnych najciekawszych pisarzy argentyńskich średniego i młodego pokolenia...
Pełna humoru, klasyczna powieść o poczciwym wojaku Szwejku. Vol. 1 - Tom I: Szwejk na tyłach; Tom II: Szwejk na froncie.Vol. 2 - Tom III: Przesławne lanie; Tom IV: Po przesławnym laniu.
Umiera stary, szanowany dziedzic fortuny fabrykanckiej Rodenbergów, pozostawiając dwoje wnuków: Annę-Marię i Jana, dzieci swej nieżyjącej starszej córki...
Na granicy Rosji i Afganistanu zdarzyła się tajemnicza katastrofa. Do jeziora spadł płonący samolot wojskowy, należący do jednostki transportowej. ...
Akcja jej toczy się w prowadzonym przez księży hotelu-pustelni; zjeżdżają tu dostojnicy kościelni i wysoko postawione osobistości ze świata polityki, finansjery i przemysłu,...
Akcja powieści Lipatowa toczy się w syberyjskiej wsi na dwa lata przed wojną. Na tle pięknego poetyckiego krajobrazu ścierają się postawy i charaktery mieszkańców wioski Ułym. Świeża, liryczna miłość dziewczyny z miasta i wiejskiego chłopca...
To piękna opowieść o przygodach, fortelach, a nawet "cudach" trzynastoletniego żydowskiego chłopca ukazuje atmosferę budapesztańskiego getta z najcięższego okresu ostatnich tygodni wojny.
Dwaj bracia - bliźniacy, nie wiedzący o swoim istnieniu; jeden - dziennikarz, zdobywca nagrody Pulitzera, drugi - zawodowy morderca, przeżywają tajemniczy związek psychiczny w pełnym napięcia thrillerze. ...
Kaligula, czyli władza w ręku dwudziestolatka
Jak stać się zdrajcą, jak nie być nim? To pytanie stawia sobie bohater opowieści, który przez dziwny splot przypadków pracuje jednocześnie dla Gastapo francuskiego i dla siatki Ruchu Oporu...
Poruszający obraz relacji Polek z Niemcami podczas drugiej wojny światowej. Długo przemilczana strona niemieckiej okupacji.
Niech państwo przeczytają "Marię Klarę" i niech się państwo zastanowią, który spośród naszych pisarzy - a myślę o najsłynniejszych - potrafiłby napisać taką książkę, obdarzyć ją tak nieskazitelnym umiarem, taką czystością i tak promienną wzniosłością. Octave Mirbeau z przedmowy do wydania francuskiego z 1910 roku.
Miłość nie jest jedna, wymyka się definicjom i słowom. Czym więc jest?...
Do Ziemi zbliża się asteroida znacznie większa od tej, która 65 milionów lat temu spadła na naszą planetę i spowodowała wyginięcie dinozaurów. W przypadku kolizji Ziemia przestanie istnieć...
Jeden agent CIA ginie zadźgany szpikulcem do kruszenia lodu; drugi-rozszarpany w klatce z tygrysami najsłynniejszego amerykańskiego cyrku...
Od Autorki Skupienie, spokój i pewność siebie to trzy przesłanki psychologiczne karate. Metoda walki przy użyciu gołych jedynie rąk była znana i rozpowszechniona zarówno w Idniach, jak i Chinach na długo przedtem...
Od złudzenia do prawdy: “trafiona przez piorun stałam u bram Nieba i piekła...” : osobiste świadectwo pani dr Glorii Polo wygłoszone w kościele w Caracas w Wenezueli, 5 maja 2005
Cykl: Allan Quatermain (tom 15)
Książka zawiera skrócone wersje 4 powieści:1. Evans Nicholas - Serce w ogniu, tł. Michał Ignar;2. Luanne Rice - Świetliste lato, tł. Anna Kołyszko;3. Sue Grafton - P jak potrzask, tł. Piotr Art;4. Greg Iles - Śmiertelny sen, tł. Grzegorz Gortat.
Cykl: Pięćdziesiąt odcieni (tom 1)
Cedar, lekarka, która wyspecjalizowała się w psychologii dziecięcej, wie, że nie wystarczy pomóc dziecku; trzeba również wesprzeć jego rodzinę. Potwierdza to przypadek siedmioletniego osieroconego Joeya i Marka, jego wuja...
"Dzięki zbiegowi okoliczności, jakich mało w historii sztuki - pisze autor we Wstępie - jednocześnie z tym malagijczykiem w owym dziesięcioleciu skupiło się w tamtejszych koloniach artystów wielu głównych twórców nowoczesnej sztuki...
Dziennik pozapokładowy. Trzy podróże. - cykl opowiadań.
Książka składa się z sześciu biografii ludzi z najbliższego otoczenia Stalina: Wiaczesława Mołotowa, Łazara Kaganowicza, Anastasa Mikojana, Klimenta Woroszyłowa, Gieorgija Malenkowa oraz Michaiła Susłowa.
Doroczne święto cygańskie w Saintes-Maries, miasteczku na południu Francji, ściąga Cyganów z całej Europy...
Jaime Astarloa, najlepszy fechtmistrz w Madrycie, jest ostatnim chodzącym zabytkiem - ostatnim świadkiem czasów, kiedy liczyły się niezłomne zasady godności i bezwzględne posłuszeństwo niepisanemu kodeksowi honorowemu...